CEFR je evropskim sistem preporuka za učenje jezika, izdat od strane Savjeta Evrope. Ovaj međunarodno priznati sistem opisuje znanje jezika u nivoima od A1, za početnike, do C2,za one koji su savladali jezik. Ovim nivoima su uglavnom prilagođeni razni međunarodno priznati testovi jezika (npr. Cambridge testovi, IELTS, BEC..)

Ovi nivoi ( i sertifikati koji su im prilagođeni) su predstavljeni u sistemu od šest nivoa znanja. Uvodni kurs sa oznakom Ab se ne uvrštava u ovu skalu od 6 nivoa.

European Standard CEF Level: Ab

Kurs: POČETNI ENGLESKI (Beginner)
Imate vrlo slabo znanje engleskog jezika. Možda prepoznajete neke frekventne reči, kao što su npr. pozdravi, ali ne posedujete nikakvo znanje gramatičkih struktura.

European Standard CEF Level: A1

Kurs: OSNOVNI ENGLESKI (Elementary)
Možete da razgovarate o interesovanjima i svakodnevnim aktivnostima koristeći bazične gramatičke konstrukcije. Razumete jednostavne poruke, instrukcije i uputstva.

European Standard CEF Level: A2

Kurs: NIŽI SREDNJI NIVO (Pre-Intermediate)
Možete da se izražavate i usmeno i pisano o poznatim situacijama. Stekli ste sigurnost u gramatičkim konstrukcijama, ali vam je vokabular još ograničen.

European Standard CEF Level: B1

Kurs: SREDNJI NIVO (Intermediate)
S lakoćom konverzirate o svakodnevnim pojavama i stuacijama, ali su stil izražavanja i pozavanje fraza ograničeni. Tečno čitate i bez teškoća pišete tekstove o poznatim temama.

European Standard CEF Level: B2

Kurs: VIŠI SREDNJI NIVO (Upper-Intermediate)
Vaša gramatička kompetencija je na visokom nivou. Razumete i možete aktivno da učestvujete u većini situacija, mada možete da pravite greške.

European Standard CEF Level: C1

Kurs: VIŠI NIVO (Advanced)
Efikasno koristite engleski i u usmenoj i pisanoj formi. Moguće su greške kod složenih fraza ili idiomatskog izražavanja.

European Standard CEF Level: C2

Kurs: Proficiency
Nemate nikakvih problema u usmenoj komunikaciji, bez obzira na brzinu izlaganja ili akcenat govornika. S lakoćom pišete složene tekstove profesionalne ili književne prirode.

Na ovaj način je omogućeno svima onima koji se bave učenjem jezika i testiranjem (učiteljima, predavačima, profesorima itd.) da vide nivoe različitih kvalifikacija. Ovo takođe na jednostavan način daje uvid onima koji zapošljavaju nove radnike o poznavanju jezika.