Ne znam da li sam prvo zavolela engleski jezik kao takav ili muziku na tom jeziku ali sva pravila i reči koje smo učili u školi su mi služili da lakše zapamtim reči pesama koje su u to vreme bile popularne iako ih često nisam ni razumela. Bilo mi je jedino važno da mogu da ih izgovorim i da naglas pevam „kao da sve znam“.

Imala sam sreće da moja nastavnica u osnovnoj školi bude mlada i nekonvencionalna, pa su naši časovi bili za opuštanje iako smo stalno nešto radili. Nije tu bilo praznog hoda. Uz pregršt zanimljivih i raznovrsnih vežbanja nismo ni bili svesni koliko toga smo usvajali. Rečenice u filmovima su postajale sve razumljivije a mi smo pamtili fraze i koristili se njima. Otvorio nam se ceo jedan novi svet a mi smo osećali da smo deo njega. Sličnu nastavnicu sam imala i u srednjoj školi tako da sam naivno zaključila da su svi profesori jezika takvi.

Nažalost, nisu bili svi te sreće i to sam shvatila tek kao predavač. Traume i odbojnost sa kojima su pojedini, na sreću retki djaci dolazili bili su za njih mnogo ozbiljniji nego što je to izgledalo. Gubitak samopouzdanja se manifestovao kroz ćutljivost, nesigurno odgovaranje na pitanja ili izvinjavanje za svaku napravljenu grešku. Uz puno strpljenja, postupno i bez mnogo insistiranja stvari su ipak nekako dolazile na svoje mesto. Na moje, i njihovo zadovoljstvo.

Takvo iskustvo nas stalno vraća na isto pitanje, a to je – zašto bismo nešto i učili ako to već znamo? Grešiti je normalno, čak i poželjno jer je to proces učenja; na kraju, ni maternji jezik ne poznajemo do u najsitnije detalje. Volim da nam je fokus na kulturi, zanimljivostima, opštim temama koje nas sve dotiču a da nam jezik služi samo kao pomoćno sredstvo da izrazimo sve to. Kada učimo novi jezik, mi u stvari putujemo. Otvaramo novi prozor kroz koji počinjemo da gledamo jedan novi deo sveta. Gledajući ga, počinjemo drugačije i da razmišljamo. A najvažnije je putovati, i uživati.

Kakva su vaša iskustva, u čemu najviše uživate dok učite jezik, a šta vam je najteže? Podelite to sa nama.

Tatjana Milošević