Kada je gramofon najnoviji krik tehnike, kada na radiju počne “tvoja pesma” (“Time of my life” – Top Gun),pa je odvrneš do daske, kad nemaš više praznih kaseta na koje snimaš omiljene pesme, kada do besvesti vraćaš kasetu napred -nazad da “uhvatiš” reči pesme… To je bilo moje slobodno vreme osamdeset i neke… Kada voliš da slušaš i pevaš engleski…
A neko je sve to pogledavao i čuo sa strane pa je jednog dana, isto osamdeset i neke, svom detetu kupio ploče za učenje engleskog jezika. O radosti! O sreće!
Gramofom i ploče su obitavale pored mog uzglavlja, nisam dala nikome da ih pipne.
One, two, three, four,
Mary’s at the cottage door;
Five, six, seven, eight,
Eating cherries off a plate;
O-U-T spells out!
Daaaanima mi se motala po glavi. Daaaanima sam je pevušila od kuće do škole, od škole do kuće. A škola, na moju veliku žalost, preko puta. I tu sam našla rešenje. Namerno nisam išla liftom da bih brojala stepenice do osmog sprata.
A komšija sa sprata sluša U2, The Rolling Stones, The Police, Queen, Iron Maiden – Gvozdenu damu…
We will rock you, Radio GaGa i Angie orile su se hodnicima. Stajala bih kod vrata da bolje čujem, lupkala nogom u mestu i pevušila.
Pola nisam razumela a pevala sam.
Pođoh i ja u peti razred. Učićeš engleski, obavestili su me. Sve mi je delovalo poznato, brojevi sa gramofonskih ploča su konačno izašli u etar, dobila sam društvo koje sa mnom parla engleski. Ušla sam u novi svet. Reči u mojoj glavi su se gomilale, bila sam preponosna kada je nastavnica u 6. razredu pitala kako se kaže “Na žalost” a ko iz topa odvalila “FORTUNATELY”. Iznad svakog DOES grafitnom olovnkom pisala DAZ. Iznova i iznova čitala tekstove i učila ih napamet. Ako me pitaju da znam, na vreme.
Ta pogrešna reč me nije sprečila da nastavim da učim engleski. Naprotiv, osluškivala sam još više, upijala još više. Nisam se uplašila ni povukla nazad. Nisam dozvolila da jedna greška pretvori engleski u bauka. Straha nije bilo, ljubav je prevagnula.
Engleski je i dalje deo sveta u kom živim.
Moj svet koji svaki dan, trenutno online delim sa svim svojim đacima.
​Dobro došli u naš svet jezika! Očekujemo vas!
​Marija Živković