Deca jezik usvajaju više nego što ga uče. Uzmimo maternji jezik kao primer. Prvo se sluša, pa imitira i ponavlja, a tek na kraju se javlja svesno proizveden jezik. Dešava se često da dete ne govori do druge, nekada i treće godine, a onda roditelji budu u šoku jer je dete ‘odjednom’ progovorilo. Nije, ono je samo akumuliralo jezik iz okruženja i formiralo sopstvene obrasce.

Taj scenario događa se i ljudima koji provedu par meseci u zemlji gde se koristi jezik koji oni ne poznaju najbolje, ali su prinuđeni da se njime svejedno koriste. Oni su okruženi jezikom i usvajaju ga nesvesno – sa natpisa na ulici, naslova u novinama, televizije, slučajnih razgovora koje čuju u prodavnici…

Mojim polaznicima, bilo kog da su uzrasta, uvek savetujem da uz aktivno učenje jezika na času i van njega, obavezno primenjuju i pasivno usvajanje jezika. Njima to nije teško, jer ne smatraju nekom velikom obavezom da pogledaju film na engleskom sa engleskim titlom, ili da zabeleže reči omiljene pesme, ili ako su mali da pogledaju crtani film na engleskom. Naprotiv, oni u tome uživaju. Skoro uvek se izneneade kada kažem da za domaći nemaju ništa osim da pogledaju film na englskom  i uključe engleski titl. Na taj način koristi se gledanje sadržaja, slušanje, razumevanje novih reči na osnovu konteksta i naravno, čitanje. To je poprilično važan deo usavršavanja jezičkih veština. Neka deca polovinu predznanja i donesu u Andreju iz crtanih filmova. Oni usvoje cele fraze i znaju tačno kada da ih primene, iako možda i nisu sigurni šta svaka reč ponaosob znači.

Tako da je moj savet za sve koji uče jezike, ili nameravaju da počnu, gledanje sadržaja koji su vam zanimljivi na jeziku koji želite da naučite ili usavršite. Ako je moguće uključiti i čitanje u sve to, još bolje. Veoma je važno da vam bude zanimljivo i zabavno, jer će u suprotnom efekat izostati. Deca dobro znaju šta im se sviđa, tako da njima prepuštam da sama biraju, a za odrasle je moja preporuka uvek TED Talks – Ideas worth spreading. Znam da imate internet skoro stalno, odvojite dvadesetak minuta i pogledajte neku od fantastičnih prezentacija na temu koja vas zanima. Verujte mi da ćete uživati, usavršavati jezik, a ujedno naučiti nešto novo iz te oblasti. Podelite sa nama vaše iskustvo u komentarima.

Vesna Stanković