Učiti pasivno znači poboljšati svoje jezičke veštine, ali ne tako što sedite za svojim radnim stolom. Na ovaj način možete upoznati nove ljude, pronaći motivaciju za učenje i  brže napredovati.

Šta je zapravo aktivno, a šta pasivno usvajanje jezika?

Aktivno učenje znači da ste u potpunosti uključeni u učenje jezika. Dakle, visoko ste koncentrisani i zadatak obavljate svesno.

Pasivno usvajanje jezika, s druge strane, znači da dopuštate da vam se nešto dogodi. Opažate da se nešto dešava dok radite neki sasvim uobičajeni posao. Ako učite pasivno, naučićete više „usput“.

Ali to ne znači da je takvo učenje nepotpuno.  Upravo suprotno, ako nešto naučite pasivno, još brže ćete poboljšati svoje jezičke veštine jer pre svega osećate jezik.

Kako pasivno učiti?

  1. Slušajte muziku i tekst!

Muzika ili audio knjige se uglavnom slušaju dok obavljate neki drugi posao. Možete istovremeno da počistite stan ili pripremite večeru, ali takođe možete slušati jezik u automobilu na putu do kuće ili posla, dok vežbate ili se opuštate u kadi. Iako primarno radite neki drugi zadatak, birate pojedine reči koje vam pomažu da steknete osećaj za jezik. Takođe ćete poboljšati svoj izgovor jer ćete reči uvek pravilno čuti.

Naravno, možete i aktivno slušati muziku ili tekstove. Da biste to uradili, jednostavno pročitate ono što čujete. Tako možete da vidite reči i direktno se bavite onim što se piše. Međutim, aktivno učenje ovde zahteva puno vremena i zahteva potpunu koncentraciju.

  1. Kuvajte po receptima na stranom jeziku!

Spojite lepo i korisno! Da biste i ovde učinili nešto za svoje jezičke veštine i tako pasivno naučili, možete da koristite kuvarske knjige ili recepte (na primer sa interneta) na jeziku koji želite da naučite. Brzo ćete naučiti nove reči, otkriti kulturu i istovremeno upoznati drugu vrstu teksta.

  1. Pišite pisma!

Naravno, ne morate samo pisati pisma, možete se prebaciti i na modernu varijantu, e-mail. Možete upoznati nove ljude, naučiti nešto o kulturi naroda čiji jezik izučavata i istovremeno poboljšati svoje jezičke veštine – posebno u pisanju.

Ako želite da bolje iskoristite pisma ili e-poruke i aktivno se bavite njima, možete zatražiti od prijatelja da ispravi tekst. Tako se možete nositi sa sopstvenim greškama i koristiti ih za svoje učenje.

  1. Prebacite svoj mobilni telefon na jezik koji želite da učite!

U današnje vreme gotovo da nema nikoga ko nema pametni telefon. Ako razmislite koliko puta ste danas koristili tastaturu shvatićete na šta mislim. To je upravo najbolja osnova za korišćenje pametnog telefona za učenje. Promenite jezik i krenite u novo iskustvo.

  1. Okružite se jezikom!

Ovo je verovatno najvažnija tačka koja se tiče pasivnog učenja. Okružite se jezikom što je više moguće. Integrišite ih u svoj svakodnevni život koji više nije moguć bez elementarnog poznavanja bar jednog stranog jezika.

Da li ste i vi pasivno učili neki strani jezik? Koji je vaš omiljeni način? Pišite nam vaša iskustva!

Bz Nataša