Da li ste se nekada  pitali čega se zapravo plašite? Obično postoji otpor da se govori strani jezik, strah od neuspeha, greške i sramote. Možda ste bili u situaciji kada ste mucali jer je rečnik nedostajao i niste znali šta dalje. Čim se uključi strah, npr. tokom razgovora koji vam je bitan ili  nekog predavanja, mozak zastaje i više ništa ne funkcioniše. Nastupi totalna blokada.

Ali razmislite malo, da se stranac trudi da govori vaš maternji jezik, da li biste se tome podsmevali?

Kada polaznici uče jezik u školi, često se plaše da govore pred grupom. Boje se da će se izblamirati. Međutim, ne trebate se ničega plašiti kada govorite novi jezik. Naravno, treba da budete u stanju da se tačno izrazite na ispitu ili prezentaciji, ali u suprotnom greške su sasvim u redu. Čak bih rekla da su greške dobre jer se bez njih ne može.

Nelagodu stvara i osećaj da ne razumete kada vam se sagovornik obraća.

Kada počnete da učite strani jezik, nećete razumeti svaku reč. I ne morate! Upoznajte se sa ritmom i zvukom jezika, probajte da „uhvatite“ poneku reč i kontekst. Ponekad je dovoljna i samo naznaka razumevanja za uspešnu komunikaciju.

Za bolje razumevanje, uvek pomaže slušanje medija na stranim jezicima. Time obogaćujete rečnik i poboljšavate izgovor. Iako ovo nije zamena za razgovore, pruža vam sigurnost i otklanja strah od komunikacije, jer barem razumete ono što vam neko govori. Uglavnom se vaš slušalac fokusira na sadržaj onoga što govorite, na stvarne informacije. Male greške teško da će se primetiti, ukoliko ne utiču na značenje onoga što se govori. Pa čak i tada, najgore što se može dogoditi je da vam traže da to isto ponovite.

Da biste zaista savladali jezik, morate savladati širok spektar reči, izraza i struktura rečenica, a jedini način da to naučite je da probate da govorite. To takođe znači da ponekad pravite greške – glavno je učiti iz njih!

Iskustvo koje sam stekla u predavanju stranog jezik ,želim da ponudim svojim učenicima, kao i sigurno okruženje u kojem mogu da govore bez straha da pogreše.

Uloga predavača je da pomogne i nauči vas kako da pravilno govorite, ali prvenstveno da vas oslobodi straha. Takođe, i da vas podstakne da već na prvom času počnete da govorite. To je ono što je zanimljivo i što motiviše. Nakon 90 minuta, iz učionice izlazite sa dozom sreće i zadovoljstva jer ste naučili da prenesete makar malu poruku na stranom jeziku. Na kraju krajeva, to i jeste cilj komunikacije.

Da li ste i vi nekada bili u situaciji da vas je strah da progovorite na stranom jeziku? Da li ste u toku celog školovanja učili strani jezik, a mislite da ga i dalje ne znate? Da li bi ste voleli da konačno progovorite? Pišite vaša iskustva u komentarima.

Ne bojte se i počnite da učite i govorite već danas! J